Deep Air

Met de term Deep Air wordt bedoeld het 'diep duiken met lucht als ademgas'. Onder diep wordt verstaan dieper dan 35-40m. Deep Air duiken wordt door velen gezien als een veilige optie, hoewel menig onderzoek heeft aangetoond dat lucht en diep duiken geen goede combinatie is.

Lucht

Lucht is een mengsel van zuurstof (21%), stikstof (78%) en overige gassen (1%). Zuurstof is een metabool gas, want het lichaam gebruikt dit gas voor verbranding. De stikstof wordt in tegenstelling tot zuurstof niet gebruikt door het lichaam, maar wordt wel gedeeltelijk opgenomen in de weefsels. Om dit opgenomen gas kwijt te raken moet een duiker decomprimeren tijdens de opstijging.

Nadelen van lucht

Omdat lucht overal verkrijgbaar is, was het altijd de eerste keus voor gebruik als ademgas. Toch biedt het nadelen tijdens een (diepe) duik:
  • Stikstof heeft een zeer narcotiserende werking onder druk. Deze narcose kan al ontstaan op geringe diepte en is per persoon verschillend van invloed. Men is het er echter over eens dat iedereen al verschijnselen van narcose ondervindt vanaf een diepte van 30 meter.

  • Omdat stikstof uit relatief grote moleculen bestaat veroorzaakt een hoge partiële stikstofdruk weefselschade. Tijdens decompressie komt het ook niet gemakkelijk uit de weefsels vrij. De decompressie duurt dus langer.

  • Tijdens de duik is het verstandig de partiële zuurstofdruk niet boven de 1.4 bar uit te laten komen. Hogere druk kan, als gevolg van zuurstofvergiftiging, leiden tot stuiptrekkingen en daarmee tot verdrinking. Met lucht wordt die 1.4 bar al overschreden vanaf 57 meter. De DIR standaard gassen houden de partiële zuurstofdruk altijd ver onder de 1.4 bar.

  • Lucht ademt zwaarder op diepte. Hierdoor kun je meer CO2 op gaan bouwen en dit kan zuurstofvergiftiging en stikstofnarcose in de hand werken.
Er zijn nog een aantal argumenten tegen het gebruik van lucht op diepte, maar die gaan te ver voor dit artikel. Mocht je meer willen weten over deze nadelen, lees er dan meer over in de bronnen die onderaan deze pagina worden genoemd.

Argumenten voor Deep Air

Er worden vele argumenten gebruikt om diep duiken op lucht te rechtvaardigen. Hieronder staat een opsomming van een aantal veel voorkomende argumenten met daarbij de DIR gedachte over deze argumenten:

1. "Je kan wennen aan de narcose en er mee leren omgaan."

Dit is een fabeltje uit de tijd dat er nog geen alternatieven waren. Er zijn inmiddels vele onderzoeken gedaan die aantonen dat narcose al voorkomt op geringe diepte en ook bij zeer ervaren duikers. Daarnaast kan de perceptie van 'weerstand tegen narcose' per dag verschillen. Wennen aan narcose is dus een erg relatief begrip.

2. "Je kunt voor jezelf een persoonlijke limiet bepalen."

In dit geval gaat men er dus al vanuit dat men zeker nadeel ondervindt van de narcose en die hoeveelheid narcose bepaalt dus de 'persoonlijke limiet'. Maar als de narcose per dag of duik verschilt (zie punt 1), dan is een 'persoonlijke limiet' dus eigenlijk niet veel waard, want daar komt men die dag pas achter tijdens de duik. Daar bovenop kan de limiet van de buddy ook weer heel erg verschillen van de eigen limiet. Met andere woorden: Een persoonlijke limiet stellen is zinloos.

3. "Gasmengsels als Nitrox en Trimix zijn te duur of het is niet voor handen."

Als je de juiste benodigdheden voor een sport niet kunt betalen dan moet je de sport niet beoefenen of je beperken tot ondiepe duiken. Het is het niet waard om ten koste van de veiligheid te kiezen voor een mindere optie. Het argument dat de juiste ademgassen te duur zijn is dus een slecht excuus. Als er voor een diepe duik geen juiste gassen beschikbaar zijn, dan zal een DIR duiker altijd kiezen voor Option #1; niet duiken.

Statistieken

Met grote regelmaat verschijnen er berichten in de media over duikers, meestal zeer ervaren, die op grote diepte zijn verdronken omdat ze last kregen van narcose of zuurstofvergiftiging. Het gebeurt echter ook vaak dat gewone recreatieve duikers op vakantie opeens veel dieper gaan duiken dan normaal en dat er dan iets fout gaat. Met lucht is er dan vanwege de narcose en hoge partiële zuurstofdruk weinig speelruimte om een probleem op te lossen. Desondanks zijn er toch nog organisaties die Deep Air promoten; IANTD, TDI, ANDI en DSAT hebben allemaal opleidingen in hun programma waarbij er lucht gebruikt wordt voor duiken voorbij de 40 meter. Deze cursussen zijn meestal verplicht tijdens de aanloop richting de trimix opleidingen. Met andere woorden: eerst moet men een gas gebruiken dat op diepte alleen maar nadelen biedt (lucht), om uiteindelijk een gas te leren gebruiken dat veel veiliger is op diepte (trimix). Deze werkwijze lijkt eerder ingegeven door commerciële belangen dan door logisch redeneren. Het is namelijk niet consistent met wat er wordt aangeleerd bij de trimix opleidingen; dat het wel degelijk mogelijk is om helder te kunnen blijven tijdens diepe duiken, dat er met trimix een effectievere decompressie mogelijk is en dat het gewoon een veiliger optie is bij diepe duiken.

Opkomst van helium

Trimix is een mengsel van zuurstof, stikstof en helium. Dit mengsel is oorspronkelijk afkomstig uit het beroepsduiken, maar in de jaren zeventig zijn de eerste technische duikers dit gasmengsel gaan gebruiken voor hun steeds diepere duiken. Tot eind jaren tachtig was er veel onduidelijk over het juiste gebruik van trimix en de daar bij horende decompressie, maar dit is nu verleden tijd. In de afgelopen jaren is er veel ervaring opgedaan met het gebruik van trimix en dit heeft geleid tot standaard procedures voor de planning van de duik en decompressie. Helium is dus niet langer een mysterieuze toevoeging aan het ademgas. De voordelen van trimix zitten vooral in het feit dat het minder narcotisch is op diepte en dat je er beter mee kunt decomprimeren. De weefsels nemen de helium weliswaar snel op, maar geven het ook weer snel af. Dit betekent dat je sneller stops moet maken en er ook al dieper mee moet beginnen, maar dat de stops uiteindelijk korter zijn dan wanneer je lucht zou gebruiken. Kortom: een perfect alternatief voor lucht! Trimix is de laatste jaren makkelijker verkrijgbaar geworden en daardoor ook betaalbaarder geworden. Een flesvulling kost nog steeds enkele tientjes of meer, maar je koopt er een hoop extra veiligheid mee. Technische duikers die veel trimix gebruiken mengen vaak thuis hun eigen gassen. Hiervoor is echter wel veel kennis en materiaal nodig.

Conclusie

Er zijn betere gassen verkrijgbaar voor het maken van diepe duiken, dus waarom zou je je leven in de waagschaal zetten door lucht te gebruiken? Vanwege de genoemde nadelen zullen DIR duikers nooit voor lucht kiezen als ademgas. Zelfs niet voor ondiepe duiken, want daar biedt nitrox weer meer voordelen. Het DIR systeem maakt gebruik van standaard gassen en lucht hoort daar niet bij. Lucht is alleen handig voor het oppompen van je fietsbanden.

Meer informatie over de nadelen van diep duiken op lucht:

  Physiology and Medicine of Diving, 5e editie, hoofdstuk 9.2, 'Inert Gas Narcosis, blz.300-322
 
http://www.scuba-doc.com/narked.html
  http://www.divernet.com/safety/kamikaze699.htm

Downloads

  Impact of nitrogen narcosis on divers and awareness (2004)
Patent Foramen Ovale - DeepTech Magazine, Januari 1996
(985kb)
  Deep Air discussie van nl.sport.duiken nieuwsgroep
Patent Foramen Ovale - DeepTech Magazine, Januari 1996
(254kb)

Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Non-DIR
Volgende Volgende

 
Print deze pagina
Print deze
pagina