Grotduiken in FrankrijkIn augustus zijn Harmen Thys Nieuwenhuis, Edo de Jong, Bas Westerweel en JP Bresser naar Frankrijk afgereisd om daar een weekend te gaan grotduiken. JP heeft tijdens deze reis een film gemaakt en een artikel geschreven voor het maandblad DUIKEN. Speciaal voor Frogkick.nl heeft Harmen het volgende verslag geschreven:Een eerste verkenning
Twee zomers geleden doken Edo en ik in Mexico in de grotten die liggen in het Quintana Roo gebied. We spraken toen al af dat ik hem eens mee zou nemen naar Frankrijk. Het team werd versterkt met Bas en JP en we besluiten een lang weekend te gaan. Eerst zorgen we voor voldoende flessen. Dubbel twaalf sets vormen de minimumhoeveelheid die je mee wilt dragen. Om vaker achter elkaar te duiken zonder deze flessen weer te moeten vullen nemen we aluminium stages mee. Deze flessen kun je langs je zij hangen. Zo kun je voor iedere duik een nieuwe stage nemen om uit te ademen, terwijl je op je rug altijd een onaangetaste reserve aan gas behoudt. Als we al het materiaal voor elkaar hebben kunnen we op weg. We reizen naar het Lot gebied, zo'n 12 uur rijden uit Nederland. JP en Bas gaan onderweg met een enorm gevaarte van een camper. Als om te bewijzen dat autorijden gevaarlijker is dan grotduiken krijgen ze een lekke band. Als een paar uur later de wegenwacht komt met een passende krik kan de reis vervolgd worden. Laat in de avond komen we aan op een kleine camping in St. Sulpice. Het riviertje dat achter de tent en camper langsloopt komt een paar kilometer verder langs de ingang van de Ressel! Met deze gedachte vallen we in slaap. Voor een eerste verkenning van de grotduikmogelijkheden in Frankrijk zijn er vele grotten geschikt. Wij kozen voor de Ressel, een beroemde grot, en de Font del Truffe, een bijzonder mooie grot. De Ressel is beroemd omdat deze grot uit meerdere lange delen bestaat en het einde nog steeds niet bereikt is. Wij willen de eerste 400 meter verkennen. De grot heeft daar twee gangen, waarbij de ene gang onder de andere loopt. Nadat deze weer samenkomen loopt er een grote 'scheur' door de rots de diepte in. Daar, op ruim 50 meter diepte, begint een enorme gang waar met gemak een vliegtuig doorheen zou passen. Zover gaan we niet, want we hebben dit keer geen trimix bij ons. Met nitrox zou je teveel last van stikstofnarcose krijgen. We parkeren de auto's langs de weg. De ingang ligt in het riviertje, de Celé, maar je kunt er alleen komen door iets stroomafwaarts het water in te gaan en er heen te zwemmen. Tussen twee stukken privé-land is er een toegang naar de rivier via een stijl paadje. We brengen één voor één de flessen, vinnen, en andere uitrusting naar beneden. Bij de auto trekken we de droogpakken aan, lopen naar beneden, en doen bij het water de rest aan. We verdelen onszelf in twee teams. In het water kijken we of er nergens iets lekt, of alle apparatuur compleet is en of we elkaar makkelijk een ademautomaat kunnen aanreiken indien nodig. We zwemmen naar de ingang, die nauwelijks opvalt. Nog even voelen we het warme rivierwater en dan komen we door de ingang in het prachtig heldere water van de grot.
We laten ons met de stroom meedrijven, heerlijk in het zonnetje. Na een goede lunch beginnen we aan de tweede duik. Ditmaal gaat JP filmen met Bas en willen Edo en ik de diepe gang bekijken en door de ondiepe terug.
Jammer dat we er al weer uit zijn, maar morgen is er weer een dag: de Font del Truffe grot! De Truffe bestaat ook uit een serie grotten achter elkaar met daartussen droge gedeeltes. De eerste twee delen zijn eenvoudig te bereiken, denken we. Midden in het bos bevindt zich een gat in de grond. Diep beneden zien we een plasje modderig water. De ingang van de grot bestaat uit een smalle opening tussen de rotsen. Maar eens zien dat we daar doorheen komen.
Harmen Thys Nieuwenhuis De film
die JP en Bas maakten tijdens dit project is te bekijken op |
Terug naar Evenementen |