GUE Tech1 opleiding

Dick Nas, Theo Thonissen en Hens van Oeveren zijn in april 2004 afgereisd naar Portland, om daar een cursus te volgen bij GUE instructeur Andy Kerslake.

Dit is hun verslag van een week trimix duiken in Engeland.

  Global Underwater Explorers



Diep duiken in Engeland

Tech1 is een opleiding van de Global Underwater Explorers (GUE), een organisatie die volgens het Doing It Right systeem instrueert. Tijdens de Tech1 opleiding wordt je opgeleid in het gebruik van trimix en één decompressie-gas. In verband met de zwaarte van de cursus is besloten om de theorieles en praktijk die normaal vijf dagen duren, uit te smeren over zes dagen.
 
Dick, Andy, Hens & Theo
Dick, Andy, Hens & Theo

Zaterdag 3 April

Om vijf uur 's morgens rijden we met de bus van Hens van Nijmegen naar Hoek van Holland. Volledig afgeladen met zes dubbel twaalfs, zes stages, twee buffers argon en alle verdere benodigde duikapparatuur vertrekken we om 07.20 uur met de HSS 1500 Discovery van Stena Line voor de overtocht naar Harwich, Engeland. Deze catamaran scheert met een snelheid van 80 kilometer per uur over het water, zodat we na drie uur en veertig minuten in Harwich aankomen.

Vanaf Harwich volgt nog een reis van vier uur "spookrijden, left, left, left Hens!!!" naar het dorpje Sapcote, waar we ons Bed en Breakfast Willowmead gereserveerd hebben. Omdat onze instructeur pas aan het einde van de middag zal arriveren, besluiten we om de duiklokatie voor de volgende vier dagen, Stoney Cove, alvast te verkennen. Stoney Cove is een voormalige graniet mijn welke tegenwoordig de drukst bezochste inland duiksite van Engeland is. Maximale diepte is 36 meter.

's Middags arriveert Andy Kerslake, en onder het genot van een mixed grill bespreken we het verdere verloop van de cursus.

Zondag 4 April

Acht uur, een echt Engels ontbijt met de nodige gebakken eieren, worst, witte bonen in tomatensaus, gebakken spek en toast. Vandaag hoeven we niet meer te eten ;-)

Om negen uur theorie, waarin uitgelegd wordt waar het binnen DIR om draait: Buddy Awareness, Environment Awareness en Equipment Awareness.

Na de theorie gaan we tuin in om op het droge, lijnen te gaan leggen. Van het vogelhuisje naar de waslijn, via het fonteintje door de bloemenperken worden we naar de prullenbak geleid. We leren hoe je tie-offs, entanglements, etc moet maken. Op zich niet zo moeilijk, ware het niet dat we opeens alledrie onze "maskers" kwijt zijn, en moeten proberen op de tast, elkaar vasthoudend en signalen gevend aan ellebogen en handen het einde van onze lijn te vinden . Deden we dit met masker in 1 minuut, zonder masker hebben we maar liefts 13 minuten nodig!! Een wijze les voor het berekenen van je benodigde hoeveelheid gas.

's Middags vertrekken we naar Stoney Cove waar we uitleg krijgen over hoe te handelen bij Valve Failures en Regulator Failures.

  • Duik 1
    We duiken met Nitrox 32% in het 6°C koude water en beginnen de duik met een stukje lijn leggen. Vooraf wordt er een teamindeling gemaakt en aan het begin van de duik wordt er een S-drill, een Out Of Air (OOA) en een Valve drill (het zelf openen en dicht draaien van al je kranen, bij eventuele calamiteiten) gehouden. Tijdens het leggen van de lijn valt het niet altijd mee om het juiste object te vinden voor een tie-off. Zeker niet als tijdens de duik er regelmatig kranen of eerste trappen beginnen te blazen. De instructeur heeft er lol in om met een luchtpistool achter onze manifolds te blazen, zodat je op een gegeven moment in het vuur van de strijd al je kranen hebt dichtgedraaid en je echt Out Of Air bent ;-).
    Aan het einde van de duik word nog een Surface Marker Buoy geschoten, waar we uiteraard onder het schieten weer een valve failure hebben.

  • Duik 2
    Opnieuw weer lijnen leggen, waarbij allerlei oefeningen en noodsituaties worden gesimuleerd.
's Avonds evalueren we de videoopnamen die Andy van ons gemaakt heeft en nu blijkt dat wanneer we die band zouden insturen naar "De Leukste Thuis" we gegarandeerd de eerste prijs winnen. Daarna weer theorie, ditmaal Gas Management, waarbij we alles leren over gasverbruik, reserve gassen, rockbottom, turnpressure, 1/3 regel etc.

Maandag 5 April

  • Duik 3
    Op maandag beginnen we 's morgens met duiken waarbij ten opzicht van eerste dag de taskloading danig wordt opgevoerd. Dat wil zeggen, meervoudige valve failures, die onder water niet op te lossen zijn, verliezen van maskers, OOA, nu blijkt met wat voor een rotzooi we duiken, omdat alles "afbreekt", "kapot gaat" of "kwijtraakt" ;-). Wanneer Dick OOA is, en aan de Longhose van Hens ademt, wordt besloten om de duik af te breken en de lijn terug te zwemmen. Maar waar is Theo? Je laat toch zeker zo'n dure reel niet liggen? Weet je wel wat dat ding kost?

  • Duik 4
    Opnieuw reelen, maar opeens blijkt dat we alledrie ons masker kwijt zijn en we moeten terug naar de "uitgang". Dit ging vrij redelijk, tot het moment dat bleek dat een "snoek" de lijn had doorgebeten. Einde oefening. Nieuwe poging om lijn te leggen. Ook bij deze oefening zonder masker weer terug, waarbij Andy dankbaar gebruik maakt van de slappe lijn om isolators, vinnen en argonflesje aan elkaar te binden; "slack line kills!" We zijn dan ook allemaal twee keer gestorven die dag.
's Avonds theorie waarbij de voor- en nadelen van de diverse gassen worden behandeld. Belangrijkste conclusie is "Helium is je beste vriend". Vervolgens bekijken we alle video opnames weer.

Dinsdag 6 April

Wederom vertrekken we naar Stone Cove, en daar blijkt de entreeprijs van 10 Engelse Pond verhoogt te zijn naar 12 pond per persoon. Wijze woorden van Dick; "This is not an old mine, but a Goldmine."

  • Duik 5
    Wederom met 32% nitrox, maar nu met stage met 50% decogas. Nu leren we de juiste manier van opstijgen, gasswitches , stijgsnelheden, terwijl onze instructeur onze stages probeert te stelen en automaten te purgen, om te kijken of je deze wel regelmatig controleert tijdens je flowcheck.
Na de duik proberen we om onze sets te vullen bij het aanwezige duikcentrum. In eerste instantie krijgen we onze flessen niet gevuld, omdat blijkt dat in Engeland iedere 2½ jaar een keuring of inspectie gedaan moet worden. Onze flessen, drie jaar oud, waarbij twee 232 bar sets ook nog eens voorzien zijn van 300 bar kranen (in Engeland ook een probleem) krijgen we bij hoge uitzondering pas gevuld wanneer blijkt dat de zuurstofservice stickers van de voorafgaande maand blijken te zijn. Let hier dus op als je van plan bent in Engeland te gaan duiken!

  • Duik 6
    Wederom opstijgingen geoefend, met gasswiches en het oplaten van de SMB's.
's Avonds wederom theorie met uitleg over decompressieberekeningen, ziektes, Bühlmann, Haldane etc.


Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland
Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland
Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland Trimix duiken in Engeland

Woensdag 7 april

Voor deze dag staan drie Trimixduiken gepland met 30/30 trimix en een 50% decogas. Tijdens deze duiken, leer je de opstijging van diepte met een gasswitch, schieten van SMB's, en het houden van decostops.

  • Duik 7
    Tijdens duik 7 werd dit gedaan vanaf 21 meter en bleef ons materiaal wonderbaarlijk heel.

  • Duik 8
    Naar 36 meter, waarna we na het signaal van Andy aan de opstijging begonnen. Tijdens de opstijging op 30 meter kreeg Theo een OOA en Dick raakte zijn masker kwijt. Nu moesten we de duiker zonder masker d.m.v. handsignalen met de juiste stijgsnelheid naar 21 meter helpen, daar de gasswitch uitvoeren, zodat Theo in ieder geval weer gas had. Echter tijdens al deze handelingen was de buoyancy niet helemaal onder controle, waardoor we sneller boven waren dan de bedoeling was. Deze keer niet gestorven, maar wel een decobehandeling verdiend.

  • Duik 9
    Hetzelfde scenario als duik 8, echter deze keer ging het volgens het boekje, en we waren voor het eerst die week weer trots op onszelf. ;-)
Na de duiken hebben we de auto's weer ingeladen en zijn vertrokken richting Portland, in het zuiden van Engeland. In het Aqua Hotel aangekomen hebben we onze flessen naar het Breakwater Diving Centre gebracht, waar deze gevuld zijn met trimix 21/35 en de stages met 50% nitrox.

Donderdag 8 April

  • Duik 10
    Vandaag duiken we met onze duikboot, De Maverick, naar de Salsette, een 120 meter lange P&O liner die in juli 1917 door een torpedo naar 45 meter diepte is gejaagd. Eerst plannen we de duik, berekenen we de benodigde hoeveelheid bodemgas en decogas en nu blijkt dat de Alu 40's aan de kleine kant zijn voor deze dieptes en we dus gelimiteerd worden door onze hoeveelheid decogas. Het decoprofiel wordt vastgesteld zoals eerder deze week geleerd, waarbij we dit onderwater eenvoudig kunnen aanpassen mocht de bodemtijd veranderen. We varen vervolgens de haven uit, langs de vuurtoren van Portland, waarna we verwelkomd worden door een school dolfijnen die in onze boeggolf spelen. In de oudheid was dit een goed teken! Aangekomen bij het wrak gooit de schipper een anker uit waarna we langs de shotline afdalen in de diepte. We hebben slecht zicht, zo'n twee meter, maar het is een prachtige duik. Bij onze turningpressure stijgen we op naar onze eerste deepstop, waarna we doorstijgen naar 21 meter, waar we onze decogas switch doen. Dit alles gebeurt als floating deco, dus niet aan een lijn. Aan de oppervlakte gekomen komt de boot langszij en schipper Andy, een andere dit keer, geeft ons nog 5 minuten "surface deco". Daarna worden we heel luxe in vol ornaat met een lift aan boord gehesen.
's Middags doen we een pittig theorie-examen, wat we allemaal halen met bijna de maximale score.

Vrijdag 9 April

We hebben 's morgens eerst de door Budgie gevulde dubbelsets opgehaald, waarbij we de gelegenheid krijgen om het vulstation eens goed te bekijken. Drie compressoren, twee Haskel Boosterpompen, alsmede een hele voorraad buffers, staan hier de hele dag te draaien om alle gevraagde gassen te leveren. Dat men niet zuinig is met gas, blijkt wel uit onze vuldruk van 260 bar.

  • Duik 11
    We vertrekken wederom met de boot full speed The Channel op naar de onderzeëer P555. Deze onderzeer staat rechtop in 42 meter diep water. We hadden verwacht dat dit ook een ervaringsduik zou zijn, maar op deze diepte komen kennelijk ook OOA's voor… Na deze problemen opgelost te hebben inspecteren we de torpedobuizen en de commandotoren. Erg vreemd, maar tegelijkertijd ook prachtig om een onderzeëer er zo bij te zien liggen. Bij de turnpressure passen we het decoprofiel aan omdat onze gemiddelde duikdiepte minder was dan gepland. Duik verloopt verder zonder problemen of equipment failures.
's Avonds in de Wreckbar van het hotel blijkt dat we zijn geslaagd en kunnen we eindelijk onze verdiende biertjes drinken.

Zaterdag 10 April

Uitgeslapen en na afscheid genomen te hebben van Andy, aanvaarden we de terugweg naar Harwich...

Het was een fantastische, maar zowel geestelijk als lichamelijk zware week, waarbij we een heleboel hebben geleerd en ook veel lol hebben gehad!

Dick, Theo en Hens

Als je meer informatie wil over de Global Underwater Explorers, ga dan naar www.gue.com.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina