Wrakduikavond 2006

Op zaterdag 25 februari 2006 organiseerden de Northseadivers de jaarlijkse wrakduikavond in Katwoude. Tijdens deze bijeenkomst in Hotel Volendam deelde een aantal sprekers hun know-how over het wrakduiken met de aanwezigen. Gertjan Verhoef en Robert Leenen waren gevraagd om namens Frogkick.nl een presentatie te geven over het gebruik van menggassen tijdens wrakduiken op de Noordzee.

Aldo was aanwezig bij deze avond en dit is zijn verslag:



Wrakduikavond 2006

25 Februari 2006 werd net als vorig jaar door de Northseadivers een wrakduikavond georganiseerd. Samen met Jesca, Cor en Reinoud was ik afgereisd naar Volendam om deze avond te bezoeken. Dit jaar hoop ik mijn eerste Noordzee duiken te maken en deze avond leek me een goede gelegenheid om in de stemming te komen.

Na de algemene opening door Coen Onstwedder gaf Piet Groenewoud van Northseadivers een presentatie over de grondbeginselen van wrakduiken; hoe een wrak te vinden, welke navigatie middelen worden hierbij gebruikt; wanneer valt de kentering; rekening houden met het weer en de minimale ervaring die je als duiker moet hebben om op de Noordzee te duiken. Het was een leuk verhaal. Een opmerkelijk punt was dat er door de Northseadivers veel gezocht was naar wrakken maar men niet altijd wat vond. Niet heel verwonderlijk als bij het invoeren van de locatie van het wrak geen rekening werd gehouden met het omrekenen van de kaart coordinaten (in seconden) naar de GPS standaard (in honderdsten).

Vervolgens werd door Gertjan Verhoef en Robert Leenen van Frogkick.nl uitgelegd hoe de bodemtijden op de Noordzee verlengd kunnen worden door gebruik van verschillende gasmengsels. Het weer en de stroming hebben een grote invloed op de noordzeeduiken en hierdoor kan er regelmatig niet gedoken worden. In combinatie met het feit dat de meeste wrakken volgens een emmerprofiel bedoken worden, wil je een lange bodemtijd om zo veel mogelijk tijd op het wrak door te brengen. Dit kan bereikt worden middels duiken met Trimix zoals uit het voorbeeld blijkt: Een wrak op 35 meter kan met lucht 14 min bedoken worden. Met EAN32 is dat 21 minuten. Triox 30/30 en één decogas geeft je een bodemtijd van 45 minuten gevolgd door 15 minuten opstijging: een flink verlengde bodemtijd! Wel is belangrijk hierbij om rekening te houden met een meer uitgebreide gasplanning, ook voor je buddy natuurlijk. Denk ook aan de redundantie in je configuratie zodat je eventuele problemen adequaat kan oplossen. Ze behandelden dan ook de basis van een technische configuratie met een 12 liter dubbelset in combinatie met twee gescheiden automaten.


Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006
Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006
Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006 Wrakduikavond 2006

Hans Backs van de Dienst der Hydrografie vertelde na de pauze wat er onder een wrak wordt verstaan: "gezonken objecten die een gevaar kunnen vormen voor de scheepvaart, dus niet alleen gezonken schepen". En hij legde uit hoe door de Dienst de wrakken in kaart worden gebracht. Afhankelijk van het gebied wordt dit elke 2 tot 10 jaar opnieuw gemeten door één van de twee schepen die continu op zee varen. Deze gegevens worden zoveel mogelijk aangevuld met details over de wrakken en op basis hiervan worden de waterkaarten en de wrakkengids samengesteld. Op www.hydro.nlExterne Link kan tegen betaling meer gedetailleerde informatie over een wrak worden opgevraagd dan in de gids staat.

De Douane heeft in 2005 een duikteam opgericht voor het onderzoeken van schepen die mogelijk een illegale lading (veelal drugs) vervoeren aan de buitenkant van de romp. Paul Boumans vertelde over het team, de werkzaamheden en toonde een film. Hoewel het weinig te maken had met wrakduiken was het toch erg informatief. Ze bleken al meerdere malen illegale ladingen te hebben gevonden dus deze werkwijze heeft z'n vruchten al afgeworpen.

Als laatste vertelde Hille van Dieren van Wrakkenmuseum TerschellingExterne Link een verhaal over "zeerovers". Na de film over de 'Shoenami'Externe Link op Terschelling als opwarmer gedurende de tweede pauze, liet hij twee films zien over het vinden en bergen van een groot aantal 17e eeuwse kanonnen. Deze kanonnen staan nu bekend als 'De Kanonnen van Duikvereniging Ecuador'. Leuk om te zien hoe dat gedaan werd! Naast duiken hadden ze waarschijnlijk ook geschiedenis als hobby want ze wisten veel over de objecten te vertellen. En zoals Hille zei: "Een beetje kerel heeft een kanon in z'n tuin staan".

Aan het eind van de avond bedankte Coen Onstwedder alle aanwezigen voor hun belangstelling en kondigde hierbij aan dat de Wrakduikavond van 2007 in Groningen zal worden georganiseerd door een andere wrakduikvereniging.

Alles bij elkaar was het een leuke gezellige avond en in de stemming voor een Noordzee duik ben ik wel.

Aldo

Download de slides van de presentatie van Gertjan en Robert:

  presentatie_wrakduikavond.pdf Wrakduiken met Menggassen (3,23Mb)

Meer foto's van Wrakduikavond 2006 zijn te bekijken op de website van de NorthseadiversExterne Link.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina