Maritieme Indoor Training

Op zaterdag 5 april 2008 organiseerde DIR Nederland een dag lang Maritieme Indoor Training bij NUTEC op de Maasvlakte bij Rotterdam. De training werd verzorgd door medewerkers van duikschool GetWetExterne Link.

Tim de Lange was er bij en schreef dit verslag:

 

DIR Nederland


MTC

Om 10:00 uur verzamelden we bij het Beachcenter voor koffie en ontbijt. Er was een grote opkomst van meer dan 60 duikers! De groep bestond uit ongeveer 30 leden van DIR-NL en DIR-BE, aangevuld met 30 leden van duikvereniging Scuba Academie. Het was een redelijk zonnige dag en vanuit het restaurant was er een mooi uitzicht op het Oostvoornse Meer.

Er werd een ontbijt geserveerd met koffie en we konden, indien noodzakelijk, het gehuurde natpak en de schoentjes ophalen. Vervolgens startte Ben Stiefelhagen de briefing voor die dag, zodat we wisten wat ons te wachten zou staan bij het NUTEC. Vroeger heette dit het Maritieme Training Centrum (MTC). De serieuze punten werden met de nodige grappen aangevuld waardoor iedereen de aandacht er goed bij hield. Ben is een erg actief wrakduiker en duikinstructeur en geeft al jaren van dit soort trainingen aan recreatieve duikers. Daarnaast geeft hij ook veiligheidstrainingen aan de Brandweer.

De teams bestonden uit acht personen en werden opgenoemd door Anton. Die is niet alleen een erg actief lid van DIR-NL, maar ook instructeur voor dit soort trainingen. De teams moesten alleen nog zelf een teamleider aanwijzen. In ons team werd Robert 'vrijwillig' verzocht deze functie te gaan bekleden. Alle teams kregen ook een instructeur mee die ons zou begeleiden bij alle onderdelen. In ons geval was dat Ben zelf.

Het programma

We vervolgden onze weg naar het MTC waar eenieder zich kon omkleden en verzamelen met je team bij een toegewezen onderdeel welke 'stations' worden genoemd. Onze volgorde van de stations zag er als volgt uit:

  • Helikoptercabine: met vier personen neem je plaats in de cabine en doe je de veiligheidsgordel van je stoel om. De cabine wordt in het water gelaten en draait dan ondersteboven. Hiermee wordt een helikoptercrash op zee gesimuleerd. Omdat een echte helikopter topzwaar is vanwege de motor zal deze altijd direct omkeren. Passagiers raken dan gedesoriënteerd en moeten leren op de juiste wijze door een raam snel uit de cabine te ontsnappen

  • Rubberboot: Hier leren we een omgeslagen boot te keren en om drenkelingen op een efficiënte wijze aan boord te krijgen.

  • Groot reddingsvlot: Dit is een zeer groot reddingsvlot dat volledig kan worden afgesloten voor weer en wind. Er zijn aan boord verschillende taken uit te voeren en allemaal krijgen we de kans om dit te doen. Je moet bijvoorbeeld water uit het vlot hozen, er moet worden gepeddeld, iemand uit zee worden gered en er moet iemand op de uitkijk staan.

  • Klimnetten: Ben vertelt hoe we op de meest efficiënte wijze omhoog kunnen klimmen. En vooral hoe we het als team het beste kunnen doen zodat je als team zo snel mogelijk boven bent. Daarna springen we weer in het water en mag het opnieuw. Ben vertelt hoe we het beste kunnen springen en voor wie het durft doet hij een salto voor. Enkelen doen hem na. Zo gaat het een paar keer en we beginnen al spierpijn te krijgen...

  • Afdaaltouw, touwladder en kabel met harnas: Hier leren we hoe we veilig naar het water kunnen afdalen. Het is vooral opletten geblazen bij het gebruik van het harnas, want alles moet goed worden bevestigd, anders val je wel erg hard omlaag...

  • Klein reddingsvlot: We leren hoe we dit vlot moeten omkeren, ook als er een slachtoffer in zit. Daarna zwemmen we er onderdoor met behulp van een lijn.

  • Sprongtechniek: We gaan naar buiten en springen vanaf een platform in het ZEER KOUDE water van de haven. Eerst vanaf 6 meter hoogte en vervolgens van 9 meter. Op het laatst zijn er enkelen die springen vanaf 14 meter hoogte!

  • Reddingsvest: Daarna snel weer naar binnen en opwarmen in het water van het zwembad. We leren hoe we een reddingsvest in het water moeten aandoen en hoe we als groep een zwak persoon in het midden drijvende kunnen houden. En als er helikopters in de buurt zijn kunnen we met onze benen watertrappelen om de groep beter zichtbaar te maken. Als laatste zwemmen we als een slang door het water, zodat we ons kunnen voortbewegen zonder iemand kwijt te raken.

Reinoud van Leeuwen had duikmateriaal meegenomen om ook onderwater te kunnen fotograferen. Leuk om de bovenstaande activiteiten vanuit dat perspectief te zien!


MTC MTC MTC MTC MTC MTC
MTC MTC MTC MTC MTC MTC
MTC MTC MTC MTC MTC MTC
MTC MTC MTC MTC MTC MTC
MTC MTC MTC MTC MTC MTC
MTC MTC MTC MTC MTC MTC
MTC MTC MTC MTC MTC MTC
MTC MTC MTC MTC MTC MTC

De Finale

In de middag was er een kleine pauze waarbij we werden voorzien van een hapje en frisdrank. Ook werd van de gelegenheid gebruik gemaakt voor een groepsfoto op het dak.

De teams konden zich daarna meteen voorbereiden voor de tweede ronde, oftewel de “Finale”. Alle oefeningen (behalve helikopter te water) moesten nog een keer worden doorlopen onder leiding van de teamleider. Ditmaal werd het echter realistischer gemaakt door de toevoeging van windkracht 8 uit de windturbines, regen, bliksemflitsen, golven, en verduistering!

De teams werden tot het uiterste gedreven en de ons beloofde leuke, leerzame en zware oefeningen en de toegezegde spierpijn, vermoeidheid en de uitdagingen werden absoluut waargemaakt.

Na afloop kon men gebruik maken van de douches en omkleden. Daarna reed iedereen weer terug naar het Beachcenter, waar per team de dag nog eens werd doorgenomen met een uitgebreide debriefing. De instructeur besprak het verloop en gaf nog wat leerzame tips.

Robert dankte namens de groep de crew van GetWet en bood Ben een boek aan. Aansluitend werd het buffet geopend; een complete indoor barbecue met salades en brood.

Afsluitend

Deze maritieme training is erg nuttig, vooral voor duikers die regelmatig op zee zitten, zoals wij. Het was een leerzame, grensverleggende, leuke en vooral actieve dag. Ik wil bij dezen Ben Stiefelhagen, zijn crew, Anton van Rosmalen en Robert Leenen nogmaals hartelijk bedanken!

Tim de Lange


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina