GUE Gasmanagement - Stap 1: Diepte

Het gasverbruik is ondermeer afhankelijk van de diepte waarop een duiker zich bevindt. Voor een conservatieve benadering van het verwachte gasverbruik (of als je gewoonweg geen idee hebt wat de gemiddelde diepte gaat worden) zou je uit kunnen gaan van de maximale verwachte diepte gedurende de duik.

 

GUE Gasmanagement

Gemiddelde diepte

Bij de meeste duiken blijft de duiker niet de gehele bodemtijd op de maximale diepte. Meestal wordt het diepste punt slechts even ’aangetikt‘ om vervolgens een geleidelijke opstijging te maken. Het gebruik van de verwachte gemiddelde diepte van de duik levert dan ook een nauwkeuriger benadering voor het gasverbruik op.

Voorbeeld 1: Vinkeveen, Zandeiland 4

Het plan is om het grootste deel van de duik langs de lijn te zwemmen die zich op ongeveer 10 meter bevindt. Het is echter wel de bedoeling dat het diepe platform op 18 meter even wordt aangetikt. Als je conservatief zou willen plannen zou je dus uit kunnen gaan van 20 meter diepte terwijl het waarschijnlijk realistischer is om gewoon 10 meter, of iets dieper, aan te houden. Het gaat er in dit geval vooral om dat de duiker zich van tevoren even de vraag stelt wat de meest realistische diepte zou zijn om het plan op te baseren.

Voorbeeld 2: Noordzee wrakduik

Bij een (Noordzee) wrakduik is deze stap tamelijk eenvoudig. Een blik op de dieptemeter van het schip is voldoende om een indicatie te hebben. Als dit te kort dag is, dan is de diepte waarop een wrak ligt doorgaans wel via internet te achterhalen.

Klik door naar Stap 2: Minimum Gas


Vorige Vorige Terug naar overzicht Terug naar Technieken

 
Print deze pagina
Print deze
pagina
at._getTracker("UA-278732-1"); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview();